EuRoQuod

Rețeaua națională de judecători-coordonatori în materia dreptului Uniunii Europene

Unelte utilizator

Unelte site


r1346_2000_admitere_cerere_deschidere_procedura_secundara

Soluții posibile - admiterea cererii și deschiderea procedurii secundare

1. Fără ca insolvența debitorului să fie examinată în cel de-al doilea stat.

În cazul în care procedura principală de insolvență impune ca debitorul să fie insolvent, insolvența debitorului nu se reexaminează în statul membru în care poate fi deschisă o procedură secundară de insolvență.

Regulamentul (UE) nr. 2015/848 rezolvă în acest fel o inechitate care a devenit evidentă după cauza Bank Handlowy and Adamiak, C-116/11, în care Curtea, în interpretarea art. 27 din Regulamentul (CE) nr. 1346/2000 a arătat că instanța sesizată cu o cerere de deschidere a unei proceduri secundare de insolvență nu poate verifica insolvența debitorului împotriva căruia a fost deschisă o procedură principală în alt stat membru, chiar dacă această din urmă procedură are un scop de protecție.

2. Regulamentul (UE) nr. 2015/848 elimină actuala obligație din Regulamentul (CE) nr. 1346/2000 ca procedura secundară să fie o procedură de lichidare.

În cazul în care se deschide o procedură secundară, instanța care lansează această procedură poate alege dintr-o gamă completă de acțiuni disponibile în temeiul legislației naționale, inclusiv măsuri de restructurare. Prin această modificare se asigură faptul că deschiderea unei proceduri secundare nu înlătură în mod automat opțiunile de salvare sau de restructurare a unui debitor în ansamblu.

Regulamentul rezolvă astfel un inconvenient major care provenea din faptul că procedura secundară era, sub imperiul Regulamentului (CE) nr. 1346/2000 întotdeauna una de lichidare (una din procedurile menționate la anexa B), chiar și atunci când procedura principală era una de reorganizare. Acest inconvenient a reieșit cu evidență în cauza Bank Handlowy and Adamiak, C-116/11, unde Curtea a decis că interpretarea art. 27 din Regulamentul nr. 1346/2000 permite deschiderea unei proceduri secundare de insolvență atunci când procedura principală are un scop de protecție, iar instanța competentă să deschidă o procedură secundară are obligația să ia în considerare obiectivele procedurii principale și să țină cont de economia regulamentului pentru respectarea principiului cooperării loiale.

Această modificare nu aduce atingere normelor privind recuperarea ajutorului de stat și jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene cu privire la recuperarea ajutorului de la societățile comerciale insolvabile (cauza Comisia/Italia, C-454/09, EU:C:2011:650, cunoscută ca „New Interline”).

3. La solicitarea practicianului în insolvență din procedura principală de insolvență, instanța poate deschide un tip de procedură de insolvență astfel cum se enumeră în anexa A, altul decât cel solicitat inițial, dacă sunt îndeplinite condițiile privind deschiderea acestui alt tip de procedură în temeiul dreptului intern și cu condiția ca tipul de procedură respectiv să fie cel mai potrivit, ținând seama de interesele creditorilor locali și de coerența dintre procedura de insolvență principală și cea secundară.

4. Regulamentul nu afectează posibilitatea ca lichidatorul să solicite deschiderea de proceduri secundare în cazul în care acest lucru ar facilita administrarea cazurilor complexe, de exemplu în cazul în care un număr semnificativ de angajați trebuie să fie concediați în statul în care are sediul societatea în cauză. În astfel de cazuri, inițierea procedurii locale și numirea unui lichidator local pot fi în continuare utile pentru a se asigura gestionarea eficace a patrimoniului debitorului.

5. Controlul jurisdicțional al hotărârii de deschidere a procedurii secundare de insolvență
Potrivit art. 39, practicianul în insolvență din procedura principală de insolvență poate contesta hotărârea de a deschide proceduri secundare de insolvență înaintea instanțelor statului membru în care a fost deschisă procedura secundară de insolvență, pe motiv că instanțele nu au respectat condițiile și cerințele de la art. 38.


„Exerciții practice în implementarea instrumentelor de cooperare în materie civilă și comercială” (JUST/2013/JCUV/AG/4634) – Proiect co-finanţat de către Comisia Europeană, Programul Specific în domeniul Justiției Civile

r1346_2000_admitere_cerere_deschidere_procedura_secundara.txt · Ultima modificare: 18.10.2019 09:33 de către 127.0.0.1

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki