Cuprins

Pagina auditorilor de justiție

MATERIALE

2020

Manual de drept al Uniunii Europene pentru formarea inițială a magistraților, 2020
(Catedra de drept al Uniunii Europene din cadrul INM)

Minimum despre legiferare (actualizat Amelia Onișor)

Organizarea judiciară (actualizat Amelia Onișor)

Trimiterea preliminara (actualizat Amelia Onișor)

2016

Manual de drept al Uniunii Europene pentru formarea inițială a magistraților, 2016
(Catedra de drept al Uniunii Europene din cadrul INM)

Întrebări frecvente (Beatrice Andreșan-Grigoriu)

Capitolul 1 - Despre starea Uniunii (Beatrice Andreșan-Grigoriu)

Capitolul 2 - Organizarea judiciară a Uniunii Europene (Beatrice Andreșan-Grigoriu)

Capitolul 3 - Minimul necesar despre legiferare (Beatrice Andreșan-Grigoriu)

Seminarul 1 - Plan de seminar pentru auditori


2015

Manual de drept al Uniunii Europene pentru formarea inițială a magistraților, 2014-2015
(Catedra de drept al Uniunii Europene din cadrul INM)


CONCURSUL THEMIS

Concursul Școlilor de magistratură din Europa a fost organizat pentru prima dată în anul 2006, la inițiativa Institutului Naţional al Magistraturii (INM) în parteneriat cu Centrul de Studii Judiciare din Portugalia (CSJ) și s-a bucurat de un succes progresiv, implicând un număr tot mai mare de state care au dorit să trimită echipe reprezentante. În anul 2010 evenimentul a fost inclus în catalogul programelor de formare al Rețelei europene de formare judiciară (EJTN), în scopul adaptării şi extinderii formatului original al proiectului.

Pentru detalii, click aici.


CONFERINȚE

2015

15.10.2015

La data de 15 octombrie 2015 Institutul Naţional al Magistraturii (INM) a avut deosebita onoare de a primi la sediul său din Bucureşti vizita domnului profesor Richard Andrew Lawson, Decanul Facultății de Drept din cadrul Universității din Leiden, Țările de Jos, specialist reputat în drept european și protecția europeană a drepturilor omului.
Acesta a susținut, pentru auditorii de justiție ai INM, o conferință cu durata de două ore, cu tema „Human Rights Protection Before the National Courts, the Court of Justice and the European Court of Human Rights in Respect of Discrimination Matters.” Această activitate a fost inclusă în programul de formare inițială pentru anul 2015 – 2016, aprobat de către Consiliul Superior al Magistraturii prin Hotărârea Plenului nr. 670/2015.
Evenimentul a constituit un prilej unic pentru auditorii de justiție de a intra în dialog cu un reputat profesor și specialist internațional. Tema conferinței a fost una de actualitate, în contextul Avizului Consultativ al CJUE nr. 2/13 din 18 decembrie 2014, venind în completarea formării de care au beneficiat, în domeniu, auditorii de justiție pe parcursul primul an de studiu.
Dată fiind unicitatea evenimentului, la invitația departamentului de formare inițială au mai participat, alături de auditorii de justiție ai celui de al doilea an de formare, și formatori ai INM, dar și foști absolvenți, în prezent magistrați, reprezentanți ai Agentului Guvernamental al României la CEDO, reprezentanți ai Ambasadei Țărilor de Jos în România, precum și auditori de justiție ai promoției 2015 – 2017.
Prezentarea domnului profesor Richard Andrew Lawson s-a bucurat de un deosebit interes din partea participanților. În prima parte a conferinței au fost expuse în mod sintetic și explicate procedurile în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, respectiv Curții Europene a Drepturilor Omului, iar în cea de a doua a fost prezentată, comparativ, jurisprudența recentă a celor două jurisdicții în domeniul de referință.
Inițiativa organizării unei astfel de sesiuni de formare adresate viitorilor judecători și procurori a avut în vedere vasta experiență a domnului profesor Richard Andrew Lawson atât în ceea ce privește activitatea de cercetare și publicistică în domeniul de specializare, cât și activitatea didactică universitară desfășurată până în prezent, aspecte de natură să profite formării auditorilor de justiție.
Contactarea domnului profesor de către Institutul Național al Magistraturii, urmată de acceptul acestuia cu privire la invitația de a susține o conferință în fața auditorilor de justiție, a fost posibilă prin amabilitatea Ambasadei Țărilor de Jos în România, care a sprijinit acest demers. În acest sens, evenimentul s-a bucurat de participarea Excelenței Sale Doamnei Stella Ronner-Grubačić , Ambasador al Țărilor de Jos în România și Republica Moldova, precum și a Domnului Profesor universitar doctor Flavius-Antoniu Baias, Decanul Facultății de Drept din cadrul Universității din București.